Verhalen vertellen

We praten elke dag met allerlei mensen en binnen elk gesprek vertellen we een verhaal, ons verhaal. Verhalen zijn in feite een opeenvolging van gedachten. Gedachten waar we diep van binnen van overtuigd zijn. Het kunnen verhalen zijn vanuit ons verleden, onze toekomst, maar ze kunnen ook gaan over het heden. Het kan gaan over dingen die we nog moeten doen, hoe alles kan gaan worden, wat er veranderd kan worden en over wie en wat we zijn, doen en hebben.

Verhalen zijn niet getest, het zijn als het ware niet onderzochte persoonlijke theorieën of veronderstellingen, die vertellen wat dingen en situaties voor ons betekenen.
Het probleem echter is dat we ons niet lijken te realiseren dat de meeste van onze verhalen slechts aannames zijn.

Ik heb nog nooit een stressvol gevoel meegemaakt dat niet werd veroorzaakt door de verbinding aan een onware gedachte of verhaal.

In plaats van inzicht te krijgen in de oorspronkelijke oorzaak, proberen we onze
stressvolle gevoelens te wijzigen, door te kijken naar het gebied buiten onszelf.
Het is gemakkelijk om overweldigende gevoelens van je af te schudden, maar het is nuttiger om alle stressvolle gevoelens te zien en tegemoet te treden als een medelevende boodschapper die je vertelt:

“Pas op,
je bent nu een gevangene geworden van je eigen verhaal”.

Depressie, pijn, angst, twijfel en zorgen zijn daarom eigenlijk geschenken die je zeggen “neem nu direct eens een kijkje naar wat je op dit moment denkt.
Je leeft op dit moment in een verhaal wat niet waar is voor jou.”

Wanneer we verstrikt raken in een droom of een illusie, proberen we het stressvolle gevoel te veranderen, kwijt te raken of te manipuleren, in plaats van op zoek te gaan naar de gedachte erachter.
Dat is waarom ik zeg dat elke negatieve emotie een soort wekker is, die is ontworpen om je wakker te maken en je te laten realiseren dat er een gedachte is die vraagt om onderzoek, zodat je je van deze gedachte kunt ontdoen en bevrijden.
Onderzoek van alle niet ware gedachten leiden je namelijk altijd terug naar een staat van geluk en de persoonlijkheid wie je werkelijk bent en wilt zijn.

Zelfonderzoek is de manier om al je strijd en lijden te beëindigen en vrijheid te gaan beleven, zelfs in een wereld van schijnbare chaos. Boven alles, zelfonder-zoek gaat over het besef dat alle antwoorden die je ooit nodig zult hebben
zich binnenin je bevinden en altijd beschikbaar zijn voor je, als je bereid bent je eigen verhaal te veranderen.

Hans Oelen

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: