Geduld

Geduld is een kwestie van kunnen wachten.
Niet passief wachten, want dat zou duiden op een vorm van luiheid.
Geduld betekent dat je ergens voor kunt blijven gaan, zelfs wanneer er geen beweging in het creatieproces lijkt te zitten.
Dat is geduld.

Hoe herkenbaar.
We kennen het allemaal.
Je stelt je doelen en je ambities vast, en gaandeweg het proces naar het realiseren ervan, komen we allemaal momenten tegen, waarop het bereiken ervan niet lijkt te lukken. En hier komt geduld, als eigenschap, maar met name als kwaliteit om de hoek kijken.
Degene die het er op deze momenten bij laat zitten, zal geen stap verder in de richting van het gewenste doel komen.

Niet alles wat we willen doen en bereiken valt altijd even gemakkelijk op zijn plaats. Sterker nog, op sommige dagen lijkt het zelfs dat alles stilstaat of zelfs dat het de verkeerde kant op lijkt te gaan.

Het is echter van belang om te begrijpen, dat hoe groter onze doelen zijn, hoe meer barricades we kunnen tegenkomen op weg naar het bereiken ervan.
Het is daarom bepalend voor het te bereiken succes, dat we ons toerusten met twee essentiële en noodzakelijke eigenschappen.

Van binnen naar buiten
Zoals je zou verwachten, zijn dit geen aangeleerde technieken, maar twee innerlijk verankerde eigenschappen, die we inzetten om vanuit onze binnenkant voor ons te laten werken.

Doorzettingsvermogen
De eerste is doorzettingsvermogen.
Doorzettingsvermogen is een innerlijke vastberadenheid om onvoorwaardelijk te blijven gaan voor datgene wat we willen bereiken.

Vastberadenheid.
De tweede eigenschap die je nodig hebt om geduld te kunnen uitoefenen, komt voort uit een intern proces, namelijk de innerlijke beslissing om je mentale krachten positief te houden en ze te stimuleren. Ook als je doel veel meer tijd vraagt dan je eigenlijke liever zou willen.

Het vereist het onvoorwaardelijke vertrouwen, het diepere weten, dat je met zekerheid uiteindelijk succesvol zult zijn. Geduld vanuit dit vertrouwen is wat je in staat stelt om tegenslagen, op mislukking lijkende resultaten en wegversperringen te weerstaan zonder dat je jezelf hierdoor laat ontmoedigen of zelfs teleurgesteld wordt.

Cultiveren
We kunnen geduld zelfs cultiveren door onszelf eraan te blijven herinneren,
dat hoe ambitieuzer het project waar we mee bezig bent, hoe onzekerder de uitkomstdatum kan zijn. En wanneer we ons geduld vervolgens combineren met dankbaarheid, als ultieme interne uiting van vertrouwen, dan werkt dit uiterst versnellend op de gewenste uitkomst.

Borgen
Zie elke zogenaamde hindernis daarom als een herinnering, dat er mogelijk nog betere manieren zijn om je doel te bereiken.
Als je dankbaar, positief en oplossingsgericht blijft, borg je dat je gedurende het gehele creatieve proces optimaal in staat bent jezelf volledig open en ontvankelijk te stellen voor inspiratie en het bedenken van steeds meer
originele uitvindingen en nieuwe wegen.

Pak daarom vanaf nu al je doelen, wensen, uitdagingen en opdrachten op met geduld in de ene hand en doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de andere.

Hans Oelen
Succescoach

Klik hier wanneer je de gratis nieuwsbrief wilt ontvangen.

Tags:, , , ,

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: