Een economie vol met kansen

economieZitten er goede kanten aan de huidige economie?
Ondanks de collectieve zorgen van dit moment, of je nu ondernemer, zzp’er, manager, verkoper of medewerker bent, is het verstandig je niet te laten overspoelen met de mediagestuurde angstgedachten, maar met name naar mogelijkheden te blijven kijken, want er zijn er nog steeds vele.

Realiseer je dat de huidige economische situatie absoluut niet fataal voor je is of hoeft te zijn, want wij zijn pertinent geen slaaf of slachtoffer van de economie.
Natuurlijk weet ook ik dat er vele banen verloren zijn gegaan, maar realiseer je ook dat er een veelheid aan nieuwe banen het levenslicht gaan zien.
Zo heeft dat de afgelopen decennia altijd gewerkt. Kijk alleen maar eens naar de ICT. Het woord was 25 jaar geleden nog niet eens uitgevonden, terwijl er nu 35% van de wereldbevolking in werkzaam is!

Een dikke 15% van de banen die nu niet meer zijn weg te denken, bestonden 10 jaar geleden nog niet eens! Banen en posities verdwijnen continu en ook komen er telkens weer andere voor in de plaats. Zo werkt het gewoon en zo behoort het ook te werken in een maatschappij die zich blijft ontwikkelen.

Zorgen komen voort uit onzekerheid.
Eén van de beste manieren om aan zorgen en onzekerheid te ontkomen, is op zoek te gaan naar concrete en meetbare feiten en kennis.
De wereld verandert, de economie verandert, mensen veranderen, gedrag en denkpatronen veranderen.
Niet opeens nu, nee, dit proces is al gaande sinds het ontstaan van de wereld.
Dit betekent dat er op dit moment, meer dan voorheen, een actief beroep op jou wordt gedaan om mee te veranderen.
We zullen allemaal integraal onze eigen verantwoordelijkheid op moeten pakken, door heldere keuzes te gaan maken.

Keuzes maken
De eerste en belangrijkste keus is te gaan bepalen wat je wilt zijn.
Hoe wil je gaan denken en hoe wil jij je gaan gedragen, als beïnvloeder of als slachtoffer.
Accepteer je elke baan en elke opdracht op basis van de behoefte aan zekerheid of ga je en/of blijf je doen wat je werkelijk wilt en kunt?

Ik stel deze vraag, omdat er op dit moment veel ondernemers en zzp’ers zijn, die geneigd zijn elke opdracht maar aan te pakken, om koste wat het kost omzet te kunnen maken, al levert het uiteindelijk geen cent winst op!
Ook medewerkers hebben de neiging om elke baan maar aan te grijpen, of de baan nu bij ze past of niet, puur om het ‘valse’ gevoel van zekerheid maar te beleven.
Alles onder het mom van: ‘wat ik nu doe is verre van wat ik kan en wil, maar ik zit in ieder geval niet meer werkloos thuis’.
Ik noem dit de ultieme vorm van slachtoffergedrag, waar je jezelf uiteindelijk alleen maar tekort mee doet……

Zet alles eens stil
Daarom, zet alles nu eens even op stil voor een moment en nodig jezelf eens uit om anders te gaan denken.
Geef je gedachten eens de mogelijkheid om, los van alles, in vrijheid over jouw gewenste toekomst na te denken.
Stel dat alles kan, dat je niet kunt falen… en ga dan nu eens kijken wat er allemaal uitkomt.
Doe het in je eentje, of nodig eens andere mensen uit om hier in vrijheid met je over van gedachten te wisselen.
Pak je moment en pak je verantwoordelijkheid, om nu eindelijk eens te beginnen om je eigen levensverhaal te kunnen gaan schrijven.

Anekdote
Misschien een leuke toepasselijke anekdote in deze tijd van economische onrust en ellende om ons heen:

‘Een ondernemer valt op zijn knieën,
want het fundament van zijn werkelijkheid en zekerheid
wordt onder hem weg geschud.
Terwijl hij terplekke uit pure wanhoop besluit tot God te bidden,
komt hij er achter,
dat het juist God was, die het schudden in gang had gezet.’

In basis is het simpel.
Alles hier op aarde verandert en ontwikkelt zich. Zo ook jij, want jij maakt onafscheidelijk deel uit van dit geheel.
Dit betekent dat ook jij mee zult moeten met deze groei en ontwikkeling.
Nogmaals, dit is altijd zo geweest en zal ook altijd zo zijn, of je het nu als plezierig ervaart of juist niet.
Het is daarentegen menselijk, om je hier tegen te willen verzetten, zelfs tegen het verliezen van een positie waar je misschien al jaren geen plezier en passie meer aan beleeft.
Zelfs de positie en verantwoordelijkheid waar je zo’n hekel aan hebt, geeft je tenslotte toch een gevoel van zekerheid en veiligheid, en dat is nu juist het gevoel wat we vaak willen.
Maar het zal je niet vreemd voorkomen, dat teveel veiligheid, er voor zorgt dat je leven min of meer opdroogt….. en dat is ook weer niet wat we willen.

Veranderen
Om je nu te helpen, verder te komen en in ieder geval weer de slaap te kunnen vatten en deze ook gedurende de hele nacht te kunnen vasthouden, wil ik je graag een paar simpele doch krachtige tips meegeven.
Ik zal niet zo flauw zijn om je te adviseren om te stoppen je nog langer zorgen te maken, want dat schiet natuurlijk niet op.

Help jezelf, door je focus, de richting waarin je denkt, te veranderen.
Het grappige is namelijk, dat één van de weinige dingen waar wij als mens controle over kunnen hebben, maar dit nooit hebben geleerd, zelfs niet op school, is het kunnen denken aan wat je wilt denken.
Verander dus bewust je focus en stel jezelf vervolgens de volgende vraag:
“Wat kan ik vandaag wel ondernemen, wat 10 jaar geleden nog onmogelijk was?”

Wanneer je deze vraag hebt beantwoord, REALISEER je dan terdege, dat wat vandaag nog niet kan, morgen een mogelijkheid is!
Door hiermee bezig te zijn, zet je jezelf in de modus van het kansendenken.
Denken in kansen creëert gegarandeerd mogelijkheden en creëert tevens het besef, dat er geen grenzen zijn in die oceaan aan mogelijkheden.

Stel jezelf vervolgens de vraag:
“Welke vaardigheid bezit ik, welke waarde vertegenwoordig ik en welk talent draag ik met me mee, wat tot op de dag van vandaag nog steeds niet volledig tot uiting is gekomen?”
Ik leg je deze vraag voor, omdat ik een veelheid aan mensen heb begeleid de afgelopen periode, die nu iets totaal anders doen, dan toen ze bij me aanklopten.
Achteraf bekennen ze nu allemaal, dat de problemen waar ze toen in vastzaten, nu worden gezien als één van de grootste cadeaus in hun hele leven. Het was de aanzet tot een noodzakelijke verandering in hun denken.

Inspiraties
Volgens onderzoek zullen in 2013 de 10 beroepen met de meeste vacatures de beroepen zijn, die in 2004 nog niet bestonden!
Dit betekent dat we voor de nabije toekomst mensen opleiden voor banen, die nu nog niet bestaan, met technologie die we nu nog niet uitgevonden hebben, om problemen op te lossen, waarvan we nu nog niet weten dat we ze hebben!

• Elke maand worden er bijna 3 miljard vragen gesteld aan Google! Aan wie stelden we deze vragen vroeger?
• Er worden nu per dag meer SMS berichten verstuurd dan er aardbewoners zijn.
• Elke dag worden er wereldwijd circa 3000 boeken gepubliceerd.
• Eén week NRC bevat meer informatie dan een mens in de 18e eeuw in zijn hele leven zou ontvangen.
• Ieder etmaal wordt er circa 600 uur film geüpload naar Youtube.
• Er bestaan anno 2012 circa 500 miljoen websites met 30 miljard pagina’s.
• Er wordt dit jaar 40 exabite (= 4 met negentien nullen) unieke nieuwe informatie gegenereerd. Dat is meer dan in de afgelopen 5000 jaar.
• De hoeveelheid nieuwe informatie verdubbelt iedere twee jaar. De verwachting is dat dit in 2013 elke 72 uur gebeurt.

Dit alles betekent dat we in een snel veranderende wereld leven.
Veel van wat we nu leren is daarom naar verwachting alweer verouderd wanneer we twee jaar verder zijn.

Daarom mijn vraag:
Hoe ziet jouw toekomst eruit en wat ga jij doen?

Hans Oelen
Succescoach

Tags:, , , ,

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

7 Reacties op “Een economie vol met kansen”

 1. henk spiekman zegt :

  Helemaal mee eens Hans! Elke verandering begint bij jezelf! Je moet wel in de spiegel durven kijken en het lef hebben jezelf ook eens een schop onder je ………..te geven!=intrinsieke motivatie………toch!? Kansen zijn er altijd, maar als je steeds de ändere”kant op kijkt, zie je………….niets!!

  • Hans Oelen zegt :

   Hoi Henk. Mooie terugkoppeling en kernachtig geformuleerd.
   Kansen zijn er inderdaad altijd en we hebben altijd een keus. Wanneer we ons vervolgens door angst laten leiden, krijg je uiteindelijk van alles, behalve dat, wat je zo graag wilt.
   Fijne dag.

 2. IngerMarlies Leeuwenburgh zegt :

  Hoi Hans,
  In de basis ben ik het helemaal met eens met je verhaal. Maar voor mij is het niet belangrijk dat we in het VERLEDEN ook crisis hebben meegemaakt en dat we nu banen kennen die we 10 jaar geleden nog niet kenden. Volgens mij is het allerbelangrijkste dat we leren keuzes te maken echt vanuit ons hart. Oh, ik ken het ook hoor, opdrachten aannemen omdat ze goed betalen. Maar energie krijg ik er niet van. Energie krijg ik alleen van dingen die ik vanuit mijn hart doe. Dan gaan mijn ogen stralen, dan ben ik energiek, dan steek ik andere mensen aan met mijn enthousiasme. En het mooiste is, dat dat voor iedereeen geldt: Als je het licht in jezelf durft te ontsteken, zul je het licht in anderen ontsteken. Je zult stralen, en zien dat ieder om je heen gaat stralen, met z’n eigen licht en z’n eigen kleur.
  Daar vertel ik op zondagmiddag 16 december ook een prachtig verhaal over in Waalwijk. Kijk op http://www.ingermarlies.nl.

  • Hans Oelen zegt :

   Dag IngerMarlies,
   MOOOOOOOOIIII wat je schrijft. Dat is de essentie. Keuzes maken vanuit je hart en dingen doen vanuit je hart. Mensen helpen dit ook te doen.
   We weten allemaal WAT we doen. We weten ook allemaal HOE we dat doen.
   En maar weinigen weten WAAROM ze ,van binnenuit, doen wat ze doen.
   Waarom besta ik, is vreemd genoeg een vraag die de massa niet weet te beantwoorden voor zichzelf.
   De keus te maken je eigen levensverhaal te (gaan) schrijven en te ervaren wat dat met je gevoel en de daar aan gekoppelde energie doet, is het feestje wat ik net als jij met iedereen wil delen. Jij doet dat door de kracht van het verhalen vertellen….fantastisch!!

   Fijne dag vandaag

 3. George Kramer zegt :

  Leuk om de reacties te lezen, wat ik erg mis in de eenzijdige verhalen is zijn de externe factoren, die meer goede ideeën belemmeren dan kans op succes geven. Maar we moeten putten uit good stories,…..natuurlijk.

 4. Josien Krosenbrink zegt :

  Helder verhaal Hans. Dank je voor je inspirerende manier van schrijven ! Het is heerlijk om te (mogen) doen waarvoor je in de wieg bent gelegd …..maar het is soms ook spannend, we hebben er moed voor nodig, omdat de meesten van ons zijn opgegroeid met het streven naar zekerheden die niet bestaan. De enige zekerheid die we hebben is dat we een keer gaan sterven, dat is iedereen nog gelukt, dus daar hoeven we ons niet druk over te maken
  Gerrit Jansen, een numeroloog die hier bij ons regelmatig avonden verzorgt benoemt het zo: wie zelfverzekerd is maakt zich geen zorgen en betaalt geen premie.

  Ons bedrijf Centrum Indianenverhalen en ook ons werk daarvoor bestond nog niet voor wij de moed hadden deze stap te zetten in 2008. Ik werk veel en met enthousiasme, ik verdien niet altijd veel maar wel genoeg…..ik doe waar mijn hart blij van word, dat is het belangrijkste. Binnenkort (29-30 dec.) begeleid ik – samen met Peter – hier weer “Vuurlopen van Oud naar Nieuw ” en daag ik mensen uit om hun moedige stap te zetten naar een leven zoals ze dat het liefste zou leiden.
  Ik heb er zin in !
  Hoe mijn toekomst eruit ziet weet ik niet precies, maar ik weet wel dat ik vreugde wil voelen, geraakt wil worden in mijn hart, door elke leraar die ik hier naartoe haal en alles wat ik zelf doe om anderen te inspireren …..Ik kan even grote vreugde voelen wanneer mensen hun tranen durven laten als wanneer mensen uitbundig zingen of dansen. Ik laat me graag verrassen door wat er op mijn pad komt……het klopt als er een hart in zit.

  Jouw verhaal heeft zo’n hart.

Trackbacks / Pingbacks

 1. Hoe “vind” je omzet?! | Adeor Bedrijfsadvies Blog - 4 december 2012

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: