Invloed

Waardering3De kans is groot dat mensen vergeten wat je hebt gezegd,
en wat je hebt gedaan.
Mensen vergeten echter nooit welk gevoel je ze hebt gegeven.

Dit artikel is me ingegeven door de vraag die ik ontving via email:
‘Beste Hans, ik ben sinds kort bedrijfsleider en ik wil graag mijn invloed versterken.
Kan jij me daar bij helpen?’

Met dank voor deze mooie vraag, want het bracht me het volgende:

Elke dag dat je omgaat met andere mensen, laat je een stempel na op de ontmoeting.

De andere wereld
Ik reed door de stad, terwijl ik niet lekker in m’n vel zat. Ik was geïrriteerd. Alles ging anders dan anders op die ochtend en met name ook anders dan ik wou. Mijn stemming was één op één af te lezen aan de felle manier waarop ik reed. Ik wilde overal dwars doorheen rijden, maar dat kon niet, want uit elk weggetje van rechts kwam wel iets of iemand die het recht had en claimde op voorrang en ook alle zebrapaden werden, juist op deze ochtend, extra druk gebruikt… Toen kwam ik tegelijk met iemand anders bij een kruising, en ik wilde net nog even hard doorrijden, voorrang of niet, toen er iets wonderlijks gebeurde. De automobilist van rechts glimlachte breeduit en vriendelijk en gebaarde mij om voor te gaan…

Drie straten verderop trof mij dit voorval, wat als een denkbeeldige baksteen met een donderslag op z’n plaats viel. Die man, die medeweggebruiker in die andere auto, leefde in een geheel andere wereld dan de wereld waarin ik leefde! Ik was geschokt. De boost aan bewustzijn die dit inzicht teweeg bracht op dat moment, over het bestaan van een andere, maar oh zo fantastische waarheid, dat het ook voor mij is weggelegd op een wezenlijk andere en positief bewustere manier in het leven te staan…

Je gaat om met jouw gezin, jouw klanten, jouw collega’s, vrienden en waarschijnlijk ben jij je heel goed bewust hoe belangrijk deze mensen voor jou zijn.
Maar daarnaast heb je ook nog contact met de caissière in de supermarkt, de portier bij het bedrijf wat je bezoekt, de serveerster die je de koffie brengt en zelfs heb je contact met die oudere dame direct voor je, die in haar eigen beleving met de 70 kilometer per uur die ze rijdt, over de snelweg raast.

Hoe voel jij je over hen, en welk gevoel laat je bij hen achter?
Zijn deze mensen gewoon anonieme wezens en dienaren, of zijn het voor jou zelfs obstakels op je pad?
Laat jij je frustreren door hen of worden juist zij het slachtoffer van de frustratie die jij toch al had?

Hoe het ook zij, ze zullen dit nooit vergeten.

Met het geven van een fooi zul je de serveerster best blij maken, maar door haar te vertellen hoe je dat wat ze deed, oprecht waardeert, zul je haar gelukkig maken en zal ze dat moment, door het gevoel wat jij haar bezorgde, nooit meer vergeten.
Daarom, vind een manier om iedereen te waarderen waar je direct of indirect mee te maken hebt…. en doe dat niet soms, maar doe het altijd. Maak hier je grondhouding van. Oprecht, vanuit je hart, niet vanuit je hoofd, want dan is het een truc.

Je schenkt hiermee een goed gevoel aan anderen en je krijgt dat goede gevoel direct ook zelf terug, in verdrievoudigde vorm.

Sterker kun je je invloed niet maken!

Hans Oelen
Succescoach

Tags:, , , ,

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

6 Reacties op “Invloed”

 1. Kees van der Stel zegt :

  Hoi Hans, Mooi verhaal.

  Tot nu toe kon ik mijn comments bij jou niet plaatsen omdat WordPress mij een inlogprocedure laat doorlopen waarvan ik de codes niet meer wist.

  Volgens mij is dat bij mijn wordpressblog niet zo. Heb je daar een reden voor om deze extra stap in te lassen?

  Hartelijke groet, Kees

  • Hans Oelen zegt :

   Dag Kees,

   Dank je wel voor je reactie. Voor de eventuele inlogprocedure waar je over schrijft ben ik me niet bewust van het bestaan er van. Ik wil de reactie-drempel ook graag zo laag mogelijk houden, maar kennelijk heb ik iets niet gedaan wat wel nodig was oof ik heb iets gedaan wat niet nodig was. Ik voel me hier dankbaar geconfronteerd met mijn digitale onvermogen Kees. Ik laat hier iemand naar kijken die er verstand van heeft…. of jij moet de oplossing kennen? Zoja, dan hoor ik het graag van je.

   Fijne avond

   Hans

 2. Margot Deden zegt :

  Een hartverwarmend artikel. Zo probeer ik ook altijd in het leven te staan. Jij brengt geluk bij een ander en je krijgt het tegelijkertijd zelf ook. Een glimlach kost niets. groetjes Margot

 3. Josien Krosenbrink zegt :

  Mooi stuk Hans ! Zo eenvoudig en tegelijkertijd zo groots kun je het leven maken en beleven. hartelijke groet, Josien

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: