Jezelf enthousiast verkopen

jezelf verkopenHet heeft weinig zin om mensen te vertellen wat je bent en wat je doet,
vertel ze juist wat de problemen zijn die je dagelijks voor anderen oplost.

Ik neem aan dat elke zichzelf respecterende ondernemer, zzp’er en professional inmiddels bekend is met de zogeheten ‘elevator pitch’, de kernachtige manier waarop je met minimale woorden omschrijft waar jij en/of jouw bedrijf voor staat. Vaak is het desondanks voor velen toch nog steeds lastig om het enthousiasme wat je zelf ervaart bij alles wat je doet, kort en krachtig over te brengen. Hierdoor blijven velen er nog steeds een te lang en niet aansprekend betoog van maken.

Andere insteek
Door nu als insteek te gebruiken, welke problemen je dagelijks voor anderen oplost, help je jezelf om de beschrijving krachtiger en beeldender te laten zijn. Dit werkt voor iedereen die weleens de vraag te horen krijgt: ‘Wat doe jij tegenwoordig?’

Wat doe jij?
De meeste mensen aan wie ik vraag wat ze doen voor de kost, geven antwoorden als:
– Ik ben accountant…
– Ik heb een eigen schildersbedrijf…
– Ik ben kwaliteitscontroleur bij een bedrijf in wandpanelen…

Hoe het jou vergaat bij het horen hiervan, kan ik natuurlijk niet weten, … mij raakt het in ieder geval allemaal van geen kanten. Ik voel er helemaal niets bij!

Hoe kan dit anders?
Wat nu, wanneer de accountant zou zeggen:
‘Ik help zelfstandig ondernemers aan de vrijheid, zich volledig te kunnen focussen op het doen van wat ze het liefste doen en het beste kunnen, namelijk ondernemen, door hen de zorg van alle boekhoudkundige handelingen en fiscale vraagstukken uit handen te nemen.’

Deze beschrijving is zo beeldvormend en neemt je als het ware gevoelsmatig al zo sterk mee in dat wat hij doet, dat het niet onwaarschijnlijk is dat hij hiermee uitnodigt tot een reactie in de strekking van: ‘dat is nu precies wat ik ook nodig heb, want boekhouding en ik zullen nooit vrienden worden!’

Wat nu, wanneer de eigenaar van het schildersbedrijf zou zeggen:

‘Ik zorg er voor dat huiseigenaren met een onderhoudscontract de zekerheid hebben dat al het buitenwerk van hun onroerend goed er qua verf in optimale conditie bijstaat, zonder dat ze zich hier ooit zorgen over hoeven te maken.

Wat nu, wanneer de kwaliteitscontroleur zou zeggen:
‘Ik help productiechefs en medewerkers om met meer plezier, sneller en efficiënter te produceren, met als resultaat een optimale kwaliteit en meer tevreden en steeds terugkomende klanten.’

Zou hij vanuit deze drijfveer niet veel meer waarde uitdragen naar zijn werkgever, dan louter door zijn functienaam van kwaliteitscontroleur?

Ik zou mezelf kunnen presenteren als trainer en coach, die professionals begeleid op het gebied van leiderschap, verkoop en persoonlijke ontwikkeling…. maar ook dit blijkt een presentatie te zijn waar niemand opgewonden van zal worden.

Wat nu, wanneer ik zou zeggen:
‘Met kennis, kunde, ervaring en veel enthousiasme help ik ondernemers en professionals binnen bedrijven en instellingen, omstandighedenoverstijgend, hun wensen en dromen te realiseren met werk waar ze van houden en waar ze in uitblinken, en dat op een zodanige manier vorm en inhoud te geven, dat ze er succes, een continue stroom aan klanten en veel geld mee realiseren?

Klinkt dat niet veel beter?
Hoe zit dat nu bij jou?

Welke problemen los jij dagelijks op?

Voor wie los jij deze problemen op?

Het zou best kunnen, dat wanneer je dat helder hebt, je nog meer enthousiasme ontmoet bij mensen aan wie je vertelt wat je professioneel doet.

Wie weet wat jou dat nog meer zou kunnen brengen?

Hans Oelen
Succescoach

Tags:, , , , , , ,

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

2 Reacties op “Jezelf enthousiast verkopen”

 1. Josien krosenbrink zegt :

  Ik help mensen met aandacht, liefde en op allerlei manieren om meer in hun eigen kracht te komen en liefde voor zichzelf te voelen. Ik maak daarbij o.a. gebruik van oeroude ceremonieën en rituelen, die de aandacht van je hoofd omlaag brengt naar je lijf en je hart. Je kunt hierbij denken een Zweethutceremonie, een Vuurloop, Pad van Kracht, of Maandans.
  Maar ik organiseer ook workshops voor gastleraren, die datzelfde doel op hún manier in de wereld brengen. Daarbij vind ik het een groot plezier om de groepen die hier komen te verwennen met lekkere maaltijden van biologische herkomst .

  • Hans Oelen zegt :

   Dag Josien,
   Hierbij van mij wel een heel erg late reactie… van een beschrijving, een pitch, zoals deze van jou, word ik heel erg blij.
   Dank je wel hiervoor!!

   Fijne dag

   Hans

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: