Waarom besta jij?

voel je thuis1Ik ben er zo langzamerhand van overtuigd geraakt dat we drie basisvormen van leven kunnen benoemen die mensen leven in deze wereld.

Afwachtend
De eerste vorm die tegelijkertijd ook het meeste voor komt is het leven waarin mensen gewoon hun dagelijkse bestaan leiden. Het elke dag ondergaan van de bewegingen van het leven, waarin alles hen overkomt, gekoppeld aan de overtuiging dat het leven het goed of slecht met je voor heeft en waarin het elke dag weer afwachten is of het een dag vol met pech en tegenslag is of dat het een dag is die voor de verandering de factor geluk maar eens op je pad brengt. De naam van de schrijver heb ik niet meer voor handen, maar hij karakteriseerde deze vorm van leven als:

‘het levende leven vanuit een stille wanhoop.’

Ambitieus
De tweede vorm is het leven waarin ambitie centraal staat.
Deze mensen leven hun leven met de missie van het succesvol worden. Het slagen in het leven op een overweldigende manier, waar zelfs hun zelfvertrouwen en hun zelfbeeld van afhankelijk zijn, omdat het bouwwerk, wat leven heet, gebouwd wordt op de vraag of ze er voldoende in zullen slagen.

Zelf heb ik het gevoel, dat het leven van een dergelijk leven gelijk staat aan een zware “survival of the fittest”, waarin het leven wordt ervaren als een gevaarlijk en ondoordringbaar oerwoud wat veroverd dient te worden. Een dergelijk leven lijkt een levensmotto mee te dragen als :’Degene die uiteindelijk sterft met het meeste speelgoed, heeft gewonnen’. De kwaliteit van dit leven wordt afgemeten aan vergaarde bezittingen en macht.

Voelen
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de derde vorm. In plaats van het alleen maar bestaan of het beklimmen van de hoogste en lastigste bergen, vind ik het heerlijk om een leven te bouwen, waar mijn hart van gaat zingen.
Dit doet me denken aan een mooie anekdote…

***

Jan komt een voormalig klasgenoot van de basisschool tegen, die jaren z’n uiterste best heeft gedaan om een ambitieus leven op te bouwen en het helemaal te maken, wat echter niet is gelukt. Uiteindelijk zit hij aan de grond.
Jan stopt hem wat geld toe en enige tijd later ontdekt hij dat zijn oude schoolvriend toch het geluk lijkt te hebben gevonden, want hij komt hem weer tegen op het moment dat hij zijn ronde doet om bij iedereen zijn schulden te betalen die hij in de loop der jaren gemaakt heeft. Op de vraag hoe hij deze omwenteling voor elkaar heeft gekregen, antwoord hij, dat hij tot voor kort altijd het leven van ‘de Ander’ leidde.

‘Wie is dan ‘die Ander’?’ vroeg Jan.
”De Ander’ zijn al die mensen die me geleerd hebben te zijn, wie ik eigenlijk nooit was. ‘De Ander’ meent dat het de plicht van ieder mens is om het leven te leiden vanuit het idee dat hij geld moet sparen om niet van de honger om te komen wanneer hij oud is. ‘De Ander’ moet ook altijd zoveel en denkt zoveel en maakt ook zoveel plannen, dat hij pas ontdekt dat hij leeft, wanneer zijn tijd op Aarde bijna voorbij is, maar dan is het altijd al te laat om nog te leven.’

‘En jij, wie ben jij dan nu?’, vroeg Jan.
‘Ik ben degene geworden die ieder van ons is, wanneer hij naar zijn hart luistert. Iemand die zich laat meevoeren door het mysterie van het leven, die openstaat voor wonderen en die blij en enthousiast is over wat hij doet, is en heeft.
‘De Ander’, die altijd bang is om teleurgesteld te worden, hield me altijd tegen om de achteraf juiste actie te ondernemen.’
‘Maar er bestaat toch ook altijd zoiets als tegenslag en lijden?’, vroeg Jan.
‘Ja, iedereen lijdt zijn nederlagen, niemand ontkomt daaraan. Daarom, is het niet veel beter om bij het verwezenlijken van je dromen een aantal veldslagen te verliezen, dan ten onder te gaan zonder te weten waarom je überhaupt lijdt?’

‘Is dat alles? vroeg Jan.
‘Ja. Toen ik dat inzag, werd ik wakker en was ik vastbesloten, vanaf dat moment, de persoon te zijn, die ik in werkelijkheid altijd al ben geweest. ‘De Ander’ liet ik achter. Ik heb hem nooit meer tot mij toegelaten. Hij probeerde mij nog een aantal keren schrik aan te jagen door me op de risico’s te wijzen van het niet aan de toekomst denken, maar vanaf het moment waarop ik ‘de Ander’ uit mijn leven heb gezet, is mijn leven opgeklaard.’

***

Ik wil graag kijken hoe succesvol ik kan zijn, en dan niet door mijn succes af te meten aan de vergaarde hoeveelheid speelgoed of macht, maar door het verschil wat ik heb kunnen maken in de wereld en door de hoeveelheid anderen die ik hierin met mij mee heb kunnen nemen.

Ik denk dat dit het verschil is wat wij met z’n allen kunnen maken in dit bestaan, namelijk dat mensen die leven op basis van een sterk en onvoorwaardelijk vertrouwen, dingen weten te bouwen die ervoor zorgen dat de wereld ook voor anderen een steeds betere plek is.
Volg daarom je hart, ken je doel en stop nooit met het veranderen van jouw wereld.

Hans Oelen
Succescoach

Tags:, , , , , , , ,

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

4 Reacties op “Waarom besta jij?”

 1. evalien zegt :

  Geweldig! Voel het helemaal! Bedankt voor de inspiratie

 2. Margot Deden zegt :

  Het verhaal van Die Ander sprak mij wel aan. Houd van Uw naaste als van Uzelf.
  Maar ik heb geleerd toch eerst maar met mezelf te beginnen

  Verstuurd vanaf mijn iPad

 3. Hans Oelen zegt :

  Dag Evalien,

  Dank je wel voor je mooie reactie.
  Fijne dag

  Hans

 4. Hans Oelen zegt :

  Dag Margot,

  Treffend wat je weergeeft. Begin inderdaad maar lekker bij jezelf.
  Het is als met een broodtrommel; als er nog nooit een brood is ingestopt, zul je het er ook nooit uit kunnen halen… geldt dit in feite met de liefde niet ook?
  Pas wanneer je oprecht van jezelf kunt houden, kun je oprecht van een ander houden?

  Geniet van jouw dag

  Hans

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: