De kracht van uitstelgedrag

Inspi22‘Wanneer je twijfelt, adviseer ik je altijd te wachten.’

De titel van dit artikel komt je misschien enigszins vreemd voor, vooral in de maand februari, wanneer het lijkt alsof iedereen elkaar nog even wil aanzetten tot het vast blijven houden aan de grote veranderingen die velen zichzelf bij aanvang van het nieuwe jaar hebben voorgenomen.

Maar realiseer je goed, dat wanneer je merkt dat je bepaalde acties uitstelt, dit altijd van binnenuit gebeurt. Je innerlijke maakt je duidelijk dat je er gewoon nog niet klaar voor bent om actie te ondernemen… en dat is, omdat jouw gewone denken nog niet in overeenstemming is met wat je wilt zijn, doen of hebben.

Gemotiveerde actie
Actie die wordt ondernomen vanuit angst of twijfel of vanuit motivaties die niet echt in jouw eigen belang zijn, maar die je onderneemt ten gunste van iemand of iets anders, noem ik gemotiveerde actie en zal je nooit in de richting brengen van datgene wat je wilt bereiken.

Waarom?
Omdat gedachten gevoelens veroorzaken.

Wanneer je vervolgens gedachten denkt, voortkomend uit een ‘moeten doen’ en die veroorzaken dat jij je niet goed voelt, dan is dat een trefzeker teken dat je ongemerkt bent afgestapt van de voltooiing van jouw eigen verlangens en sterker nog, dat je hier alsmaar verder afstand van neemt.
Op deze momenten zijn jouw gedachten gewoon niet meer in harmonie met de verlangens die je wilt bereiken. In plaats daarvan zijn jouw gedachten zelfs gericht op de afwezigheid of het ontbreken van die dingen die je verlangt, en door deze aandacht trek je nog meer van al dat gebrek aan.

Zal ik je hier een voorbeeld van geven?
– Je richt al jouw aandacht op die baan die je wenst en je stelt jezelf voor dat je nu al op die plek zit en je geniet er nu al optimaal van… het geeft je nu al een fantastisch en bekrachtigend gevoel…
– Je richt al jouw aandacht op het (nog) niet hebben van die oh zo gewenste nieuwe baan en doordat je gericht bent op het niet hebben, overspoel je jezelf met gevoelens van wanhoop, ongeluk, onzekerheid en pessimisme…
Eén onderwerp, één verlangen, op twee tegenovergestelde manieren met aandacht benadert!

Dus het dwingen van jezelf om actie te ondernemen wanneer jouw gedachten je door een ‘moeten’ worden ingegeven omdat ze negatief zijn gericht, heeft dus in het geheel geen zin!

Geïnspireerde actie
Aan de andere kant betekent dit altijd, dat wanneer je juist wel over dat goede gevoel beschikt, je direct in actie moet springen, zelfs tot intense, grote, grote actie, maar het leuke is nu, dat je dit geen enkele moeite zal kosten, en dat noemen we dan geïnspireerde actie. Actie die je wordt ingegeven door ‘willen’.

‘Wees niet en nooit bang om een plotselinge en radicale verandering te maken
als de mogelijkheid zich presenteert en je na ampele overweging voelt
dat dit de juiste gelegenheid is om…,
… maar onderneem nooit plotselinge of radicale actie
wanneer je ook maar enigszins twijfelt aan de wijsheid om het te doen.’

Waar het echt op aan komt, is gewoon je aandacht te besteden aan je ware zelf, de innerlijke gids die je altijd laat weten wat echt goed is voor je, ongeacht wat iemand anders of iets buiten jezelf om ook maar kan denken. En de eenvoudigste manier om te ‘luisteren’ naar die gids, is gewoon om aan jezelf te vragen:
– Hoe voel ik me nu?
– Hoe voel ik me wanneer ik deze gedachte denk?

Luister en voel wat goed is.
Als jouw gedachte je vervult met vreugde, blijdschap, enthousiasme, liefde of iets anders dat geweldig voelt, dan zijn jouw gedachten geharmoniseerd met jouw mentale gewenste toekomstbeelden en ben je moeiteloos in staat om krachtige actie te ondernemen.

En als jouw gedachte je vervult met angst, schuld, schaamte, ongeluk, of iets anders dat onaangenaam voelt, wat wil dat gevoel jouw dan vertellen?

Macht staat tot je dienst en om elke handeling efficiënt te doen,
hoef je er alleen maar kracht in te brengen.

Dit levert je daardoor een wezenlijk andere kijk op als we het hebben over uitstelgedrag. Werd dit voorheen doorgaans afgekeurd en bestempeld als iets passiefs, blijkt nu dat het gewoon je ware innerlijke zelf is die jou via jouw gevoel wil laten weten, dat elke actie die je op dat moment overweegt te nemen, niet krachtig en efficiënt zal zijn en volledig tegengestelde resultaten zal opleveren.

Als dit aan de orde is bij jou, schakel dan direct over op die grootste kracht die jou gegeven is, namelijk de kracht van jouw geest, om je gerichte aandacht te richten op gedachten die je vreugde brengen en je gelukkig laten voelen en die je weer in de hoogste versnelling aanzetten tot geïnspireerde actie. En dan…, als je dat kunt, dan ben je echt machtig!

Hans Oelen
Succescoach

Tags:, , , , ,

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: