In welk leven voel jij je het beste thuis?

ext (2)Vanuit de zekerheid, dat het voor ons allemaal geldt, dat het leven een aaneenschakeling is van keuzes, ben ik ervan overtuigd dat we drie basisvormen van leven kunnen vaststellen, die mensen leven in deze wereld.

Reactief
De meest voorkomende vorm, is het leven waarin mensen gewoon hun dagelijkse bestaan leven. Het elke dag ondergaan van de bewegingen van het leven, net zoals de dag van gisteren en van vorige week. De naam van de schrijver is mij ontgaan, maar hij karakteriseerde dit leven als:

‘het levende leven vanuit een stille wanhoop.’

Het is een leven waarin begrippen als pech of geluk en toeval kunnen bestaan en daarom dagelijks voorbij komen.

Ambitie
De tweede vorm is het leven waarin ambitie centraal staat.
Deze mensen leven hun leven met als missie om groots succesvol te willen zijn. Het slagen in het leven op een overweldigende manier, waarbij hun zelfvertrouwen en hun zelfbeeld ervan afhankelijk lijken te zijn, omdat het gebouwd is op de vraag of ze er voldoende in slagen.

Zelf heb ik het gevoel dat het leven van een dergelijk leven gelijk staat aan een ‘survival of the fittest’, waarin het leven wordt ervaren als een gevaarlijk en ondoordringbaar oerwoud wat overwonnen dient te worden. In een dergelijk leven zie je ook vaak dat geld wordt verheven tot doel, wat voor velen ongewenst kan leiden tot een status van ‘rijk, maar ongelukkig!’ Een dergelijk leven heeft dan als motto:

‘Hij die sterft met het meeste speelgoed, heeft gewonnen!’

De kwaliteit van het leven wordt hier afgemeten aan het aantal bezittingen en de mate van macht.

Helpen, bijdragen en bouwen
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de derde vorm. In plaats van het alleen maar bestaan of het beklimmen van de hoogste en lastigste bergen, vind ik het heerlijk om iets te bouwen, en dan niet zomaar iets, maar het bouwen van een leven waar mijn hart van gaat en blijft zingen.

Ik wil graag kijken hoe succesvol we kunnen zijn, niet door succes af te meten aan de vergaarde hoeveelheid speelgoed of macht, maar door het verschil wat we hebben kunnen maken in de wereld en door de hoeveelheid anderen die we hierin met ons mee hebben weten te nemen.

Ik denk dat dit het verschil is wat we kunnen maken in dit bestaan, namelijk dat mensen die leven op basis van een sterk en onvoorwaardelijk vertrouwen, dingen kunnen bouwen die ervoor zorgen dat de wereld een steeds betere plek is voor een ieder om zijn talenten tot uitdrukking te brengen. Een wereld waar ieder individu tot zijn recht komt.

Ik nodig je daarom graag uit om soortgelijke bewuste keuzes te maken, je hart te volgen, je intenties te kennen en nooit te stoppen met het veranderen van de wereld, want het is jouw en onze wereld.

Hans Oelen
Succescoach

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

4 Reacties op “In welk leven voel jij je het beste thuis?”

 1. Benno Rijpkema zegt :

  Hans,

  Wat een prachtig moment om dit heerlijke artikel met ons te delen.

  Voor velen een lastige dinsdagmorgen, om na een lang weekend met zon en warmte, weer aan de slag te gaan.
  Mooi moment om eens na te denken over wat voor leven je vandaag en verder wilt leven.

  Benno

 2. IngerMarlies Leeuwenburgh zegt :

  Mooi verwoord, Hans. Ik kies zeker ook voor de derde vorm. Van het weekend er juist achter gekomen dat ik weer even in de eerste vorm terug gevallen was. Wat kost dat veel energie in vergelijking met de derde vorm! En de derde vorm is ook zoveel leuker!

  • Hans Oelen zegt :

   Exact wat je zegt, IngerMarlies.
   Las afgelopen week een mooie aansluitende spreuk:
   Leuk vinden wat je doet geeft je vrijheid, en doen wat je leuk vind maakt je gelukkig…. over energie gesproken.

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: