Kijk eens in de spiegel en neem je verantwoordelijkheid

spiegelMisschien geldt het ook voor jou,
dat jij eindelijk de persoon zult ontmoeten
die jou allerlei beperkingen in het leven oplegt,
wanneer je eens in de spiegel zou kijken.

Er meldde zich een bijzonder slecht verzorgde man aan. Hij had zich zichtbaar al dagen niet geschoren en z’n kleren hadden al lange tijd geen wasmachine en strijkbout meer gezien. “Ik neem u uw verbaasde blik op mijn verschijning niet kwalijk” begon hij, “maar ik kom met de vraag of u mijn leven wilt redden. Mijn problemen zijn een jaar geleden begonnen, toen mijn vrouw mij verliet. Vanaf dat moment staat het hele leven me tegen. Ik ben mijn huwelijk, mijn huis en mijn bedrijf verloren en op dit moment ben ik zelfs bezig mijn gezondheid te verliezen. Op advies van ……………… ben ik uiteindelijk naar u toegekomen, omdat hij me voorhield dat u vaker mensen hebt geholpen in een vergelijkbare situatie”.

Navraag bracht aan het licht dat hij eigenaar was geweest van één der betere restaurants in de omgeving en omdat hij al meer dan een dag niet had gegeten, heb ik een paar boterhammen voor hem gesmeerd met een heerlijke kop koffie er bij.

Ondertussen vertelde hij
zijn hele levensverhaal.
In zijn relaas viel me op dat hij op niets een ander de schuld gaf of op enigerlei wijze de verantwoordelijkheid van zaken en hun consequenties op andermans schouders legde.
Deze houding roept respect af en op basis hiervan besloot ik hem te helpen.

Toen hij klaar was met zijn maaltijd, stak ik van wal.
“Met interesse en geboeid heb ik je levensverhaal beluisterd en ik ben er diep van onder de indruk. Ik waardeer met name het feit, dat je voor alles wat er is gebeurd, zelf de volle verantwoordelijkheid neemt en niets afschuift op iemand anders, zelfs niet op je ex-vrouw, over wie je nog steeds met respect spreekt”.

Zijn instelling gaf me alle vertrouwen dat hij mijn manier van werken volledig kon dragen, dus ik ging verder.

“Je bent naar me toegekomen voor hulp” ging ik verder, “maar het spijt me heel erg je na je levensverhaal te moeten vertellen dat er helemaal niets is wat ik voor je kan doen, om je verder te helpen! Ik laat je echter niet in de kou staan, want ik ken wel iemand die dit wél kan, mits hij bereid is om dit te doen.
Het toeval wil dat hij op dit moment hier aanwezig is en wanneer je er prijs op stelt ben ik bereid om je met hem in contact te brengen”.

Ik nam hem vervolgens bij de arm mee naar een aangrenzende ruimte en vroeg hem te gaan staan voor een passpiegel waar hij zichzelf van top tot teen in kon aanschouwen.
Wijzend op de man die we beiden in de spiegel zagen staan zei ik:
”Daar staat de enige man op deze hele wereld, die in staat is jou de hulp te bieden die jij op dit specifieke moment nodig hebt. Hij kan je echt helpen, alleen wanneer jij hem verteld door hem geholpen te willen worden.”

Hij liep dichter naar de spiegel toe en bekeek zichzelf van heel dichtbij.
Toen draaide hij zich om naar mij en zei, “Ik begrijp wat u bedoelt en ik ben u dankbaar dat u mij en mijn probleem zo serieus heeft genomen met deze weerspiegeling”.
Zonder verder iets te zeggen is hij de deur uitgelopen.

Met regelmaat houdt hij me via berichtjes op de hoogte van hoe het hem nu vergaat.
Via een paar baantjes in de horeca is hij nu eigenaar van een goed lopend restaurant op franchisebasis en zit weer lekker in zijn vel.

De verklaring die hij geeft voor zijn verval en z’n wederopbouw?
Blijf verantwoordelijk, want alles begint in jezelf.

Hans Oelen
Lifecoach

Tags:, , ,

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

2 Reacties op “Kijk eens in de spiegel en neem je verantwoordelijkheid”

  1. Margot Deden zegt :

    Mooi verhaal. Wees je eigen beste vriend, want je bent van wieg tot graf met jezelf bekend. Hou van jezelf, van kwaliteiten tot zwaktes. Zelfrespect en liefde.
    Daarna heb je ook wat te geven.

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: