Volwassenitis

intentieHeb jij of één van je medewerkers of collega’s last van chronische volwassenitis?
Volwassenitis is een verraderlijke aandoening, veroorzaakt door het meedragen van te veel verantwoordelijkheid, moeten-thema’s, druk en stress, veroorzaakt door het jezelf vaak te serieus te nemen en niet meer genoeg te spelen… en weet je wie in dit geval altijd de desstructurerende hoofdrol opeist? Je bloedeigen ego!
Het ego is het virus, het ziekteverwekkende ingrediënt wat leidt tot dat vernietigende volwassenitis.

Evenwicht
In het meeste van de dingen die we doen, zien we best in dat we een evenwicht zouden willen vinden in enerzijds explosies van het moeten werken, met anderzijds van die heerlijke kiesmomenten van rust en het kunnen en mogen spelen. Echter, kunnen we zo betrokken raken in wat we moeten aangevuld met allerlei noodzakelijkheden, dat ons ego ons helemaal weet weg te trekken bij die diepe wens om evenwicht te beleven… en dat gaat ogenschijnlijk allemaal goed, totdat ons lichaam ermee stopt ten gevolge van een totale mentale en fysieke verwaarlozing en uitputting.

Het versmallende ego
Het is van belang om te weten dat je ego samen met de stress die het veroorzaakt, onder alle omstandigheden altijd je gezichtsveld versmalt, waardoor het enige wat je uiteindelijk nog ziet, alleen nog maar je problemen zijn. Je vermogen om te zien in grote lijnen en oplossingen op te laten borrelen, is dan ernstig beperkt.

Deepak Chopra, Indiaas arts en schrijver van boeken over alternatieve geneeskunde en Ayurveda, heeft ooit gezegd over zijn ego, dat hij niet de intentie heeft zich van het ego te verlossen, maar ervan bewust te willen zijn hoe het hem stuurt en met name ook waarheen.

Het ego heeft namelijk het doel om je af te leiden, wanneer jij van de gangbare paden af neigt te wijken. Het zet zich in om je dan af te leiden van wat je graag wilt.
Het trekt je aandacht continu uit het nu, naar het verleden of naar angstaanjagende toekomstbeelden.
Als je gaat visualiseren of mediteren, wil je ego niet dat je je aandachtige aandacht richt, focust, en zal met grote kracht allerlei andere gedachten in beeld brengen om je af te leiden van waar je graag naar toe wilt.. Waarom het ego dat doet? Het wil je beschermen door je binnen de geprogrammeerde beperkende, veilige en zekerheid biedende paden te houden.

Als je je hier niet van bewust bent, leidt het je via een onzichtbaar pad naar volwassenitis. Geen plezier meer maken, niet meer spelen, niet meer los gaan vanuit jezelf, want als je uiteindelijk dan toch weer eens los gaat, dan heb je er hulpmiddelen bij nodig in de vorm van bijvoorbeeld alcohol… en het begint al vroeg in het leven, denk maar eens aan de groepen met jeugd die alvorens ze gaan stappen, eerst vinden dat ze ‘in moeten drinken’!?

Doe wat!
Word je bewust, neem pauzes en ga weer spelen, wetende dat een ontspannen geest de cruciale basis is voor een creatieve geest. Stress richt zich recht op het probleem, terwijl spel en ontspanning je gezichtsveld weer openen, verdiepen en verbreden, waardoor oplossingen zich als vanzelf weer onthullen.
Bovendien, zijn de slopende en vaak onzichtbare effecten van voortdurende stress op je lichaam en geest beschadigend. Fysiek, mentaal en emotioneel, eist stress steeds meer ruimte op in je lichaam. Stress in je leven kun je nagenoeg onmogelijk vermijden, maar je kunt met bewust gekozen pauzes en spel je geest en lichaam de voeding geven op basis waarvan het zich snel weer kan en zal herstellen.

Leren van kinderen
Kinderen doen dat als vanzelf heel goed en ook automatisch. Als zij gestresseerd, teleurgesteld of gefrustreerd raken, geven ze daar direct uiting aan door bijvoorbeeld even te gaan huilen. Vervolgens stappen ze al na 5 minuten weer op iets anders over, waardoor ze weer in de wereld van spel en plezier terechtkomen. Ze hechten zich, zoals volwassenen dat neigen te doen, niet vast aan de stress en hun veroorzakers. Daarom, leer je bewust te worden en van daaruit de juiste keuzes te maken. Neem afscheid van de chronische volwassenitis en ga in de leer bij je kinderen!

Hans Oelen
Mental Health coach

Tags:, , , , , , ,

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: