Waardeer al jouw leraren!

facebook_1887479515De stilte heb ik geleerd van de spraakzame…,
Het tolerante heb ik van de beperkende kortzichtige…
Het vriendelijke heb ik van de boos kijkende onaardige…,
Het zonnige heb ik van de ontevredene…,
Het zachte lieflijke heb ik van de harde veroordelende…,
Het empatisch meevoelende heb ik van de egoïstische…,
Het willen delen heb ik van de jaloerse en afgunstige…,
Het leergierige heb ik van de persoon die alles denkt te weten…,
… en schokkend en vreemd genoeg, realiseer ik mij nu, dat ik tot op dit moment nog steeds niet dankbaar ben geweest richting al deze waardevolle en onvergetelijke leraren.

We denken graag aan leraren, als zij, die je leven zomaar binnenkomen en je zachtjes komen begeleiden richting een nieuwe en betere manier van denken. Ah, hoe mooi is dat!
Wat nu echter, wanneer dat helemaal niet het geval blijkt te zijn?
Wat nu als de voor jou belangrijkste leraren juist diegenen zijn die gewoon op al jouw kwetsbaarheden en allergieën duwen en je geïrriteerd en totaal ontwricht achterlaten?

Zijn we vreemd ondankbaar voor deze hulp, terwijl in feite door modellering van het gedrag voor ons, deze leraren ons helpen te zien dat deze dingen helemaal niet werken?

Vaak staan we al klaar om advies te geven, mede ook omdat de kwaliteit om te zwijgen en te luisteren niet iedereen gegeven is.
Hoe essentieel is het echter, dat alleen maar door te luisteren, je kunt ontdekken of het altijd kant en klare advies de juiste en de meest accurate en nauwkeurige is…?!

Dat is de reden waarom ik waardering heb gekregen voor de berichten van abonnees die ik ontvang, waarin wordt aangegeven, dat ze zich juist wel of in het geheel niet kunnen vinden in het door mij geschrevene of zelfs een geheel ander gezichtspunt willen suggereren.

Inderdaad, dit kon in vroeger jaren door mijn ego soms best als gênant ervaren worden, maar graag wil ik je er nu van bewust maken, dat het echt waardevol en nuttig is om iemand te hebben, die niet je levenspartner is, om je erop te wijzen, dat je niet altijd zo briljant bent als je zou graag zou denken dat je dat bent!

Dus kijk en luister naar lastige, veeleisende, moeilijke en vervelende mensen in je leven en DANK hen er mentaal voor, jou eraan te herinneren, dat jij bewust niet doet wat zij wél doen.
Jouw andere vrienden zullen dit hooglijk waarderen.

Hans Oelen
Palaver-trainingen

Tags:, , , ,

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: