Aandachtige aandacht

Ieder op zichzelf staand thema wat je bezighoudt op het gebied van het niet succesvol zijn, het niet slagen, is met garantie terug te voeren op de mate van aandachtige aandacht die het krijgt!
Ofwel je aandacht toestaan en het de ruimte geven, om de hele dag overal naartoe af te dwalen… meestal naar juist dat wat je niet wilt… door je aandacht te richten op middelmaat… door je aandacht te richten op… maar nooit door je aandacht te richten vanuit de staat van het al gerealiseerde verlangen!

Vasthoudend zijn…
Ik spreek al jaren met mensen over ‘het vasthoudend zijn in je verbeelding’… als de mastersleutel… en hoe de essentie van het vasthoudend zijn in je verbeelding jouw aandachtige aandacht bestuurt?
Je inbeeldingsvermogen is in staat om alles te doen wat je vraagt, in verhouding tot de mate van de aandacht die je dit geeft.
Alle vooruitgang, waaronder het vervullen van wensen, is volledig afhankelijk van de vasthoudendheid en de concentratie van jouw aandacht.

Van buitenaf of van binnenuit
Aandacht kan worden aangetrokken van buitenaf of worden aangestuurd van binnenuit.
Aandacht wordt aangetrokken van buitenaf, als je bewust bezig bent met de externe indrukken vanuit het directe heden. Ter illustratie, trekken de verdiepende zinnen met letters en woorden van deze pagina je aandacht van buitenaf.
Je aandacht wordt gericht van binnenuit, wanneer je er bewust en met opzet voor kiest, waar je mentaal door in beslag wilt worden genomen. Het is duidelijk dat je aandacht in de objectieve wereld niet alleen wordt aangetrokken door-, maar continu is gericht op externe indrukken, terwijl je controle in de subjectieve staat bijna niet bestaand is, want in deze staat is aandacht vooral de dienaar en niet de meester van jouw wereld.

Objectief versus subjectief
Er zit een enorm verschil tussen de aandacht die objectief is gericht en aandacht die subjectief is gericht; … en het vermogen om bewust je toekomst te veranderen is afhankelijk van de laatste.
Wanneer je in staat bent om de bewegingen van je aandacht te beheersen in jouw subjectieve wereld, ben je in staat om je leven te wijzigen of bij te stellen, zoals jij dat wilt. Deze controle kan echter niet worden bereikt als je blijft toestaan, dat jouw aandacht voortdurend wordt aangetrokken door prikkels en impulsen van buitenaf.

Stel daartoe voor jezelf, elke dag de intentie vast, om bewust en opzettelijk zoveel mogelijk je aandacht te onttrekken aan de objectieve buitenwereld en je bewust opzettelijk te concentreren op jouw subjectieve binnenwereld.
Met andere woorden, concentreer je met name op die gedachten en stemmingen die je bewust van binnenuit bepaalt. Als vanzelf zullen de dingen die je nu beperken dan vervagen en wegvallen.

Meesterschap
De dag, dat je de beheersing van de bewegingen van je aandacht in je subjectieve persoonlijke wereld bereikt, ben jij meester van je bestemming.
Je hoeft dan niet langer de dominantie van externe condities of omstandigheden te accepteren en je zult niet langer het leven accepteren op basis van de buitenwereld.
Het hebben bereikt van de kunde van het vasthouden van de bewegingen van je aandacht, en het hebben ontdekt van het geheim wat verborgen lag in dit proces, jouw verbeelding is, zal je de suprematie van de verbeelding laten werken en weet je alles in jouw leven daaraan te onderwerpen.

Hans Oelen
Coach

Tags:, , , , ,

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

2 Reacties op “Aandachtige aandacht”

 1. Jan Jansen zegt :

  Het is erg moeilijk om in deze tijd en vooral in deze maatschappij je gevoelens aan de kant te zetten je gedachten loslaten van wat er in de wereld gebeurt en dan ook nog altijd positief te reageren op misstanden die dicht er om je heen gebeuren.

  • Hans Oelen zegt :

   Dag Jan, dank je wel voor je reactie en ik herken naadloos wat je zegt. Er gebeurt veel om ons heen en laten we er helder over zijn, dat dit altijd al zo is geweest. Zelfs in de hoogconjunctuurdagen waren er landen met elkaar in oorlog en was er ook in dit land altijd sprake van misstanden en ontevredenheid.
   We hebben hier met velen altijd vanuit onszelf op gereageerd… en dat lijkt een tijdloze en tevens zinloze zaak te zijn, want dat deden ze in de 15e eeuw ook al. Kennelijk, en dat is onderdeel van de tocht die ik doorleef, is dit een uitnodiging om er nu eens wezenlijk anders in te willen staan. Verander de wereld en ik begin bij mezelf. Als ik daarmee in staat ben te groeien naar een gelukkig vreedzaam mens, die zich niet meer laat verleiden op de duizenden dingen die dagelijks via de media voorbij komen, dan kan ik daarmee anderen stimuleren datzelfde te doen… onvoorwaardelijk gelukkig zijn. Als we daar nu eens volksziekte nummer 1 van kunnen maken, dan dragen we bij aan dat wat we werkelijk willen.
   Ik richt dus bewust gekozen mijn aandachtige aandacht op de zonnige kant van mijn leven in deze maatschappij, vanuit de visie, dat dat, waar je je aandacht op richt, als vanzelf groter wordt. Ik stap daarmee met een glimlach elke avond mijn bed in… en zo stap ik er ook weer uit en zo benader een ieder die ik de volgende dag op mij pad krijg. Egoistisch en naief?
   Nee, ik denk dat juist probleemmakers, azijnpissers en negatief ingestelden dat zijn. Zet geen gevoelens meer aan de kant Jan, is mijn advies. Zorg ervoor dat je de fijne gevoelens doorleeft… elke dag weer.
   Heb ’t goed
   Hans

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: