De denker die geen stilte wil.

Ik ervaar mezelf niet als intelligent, wat vraagt om de kunde, complexe zaken terug te kunnen brengen tot de kern van de eenvoud… en dat gaat me doorgaans goed af!

Een opmerking die ik veel hoor en die me fascineert:

Laten we de stilte zoeken en er in gaan.

Ik heb met mensen gesproken die dagelijks mediteren en uiteindelijk kreeg ik helder dat woorden misleidend kunnen werken. Mensen die dagelijks mediteren zijn er duidelijk in, dat ze al jaren bewust de stilte betreden en deze ervaren… ik ook, alleen niet bewust mediterend, al jaren, zonder de stilte te zoèken.

Stilte is voor zover ik weet, niet iets wat ik ooit gezocht heb. Zolang ik stilte benader als iets wat gezocht kan worden, zal ik er naar op zoek gaan, zoals velen op zoek zijn naar liefde en geluk… en deze nooit vinden.
Ik adviseer niemand, een zoektocht te beginnen naar iets wat je al je hele menselijke bestaan hier bènt..
Zoek niet langer naar iets wat je al bènt!

Ik ben hier niet in dit aardse leven gekomen om mijn geest tot stilstand te brengen, want mijn geest bestaat vanuit de zuivere bedoeling, om te den-ken!
De denker is tot stand gebracht om te denken.
De voeler is tot stand gebracht om te voelen.
De schaatser is tot stand gebracht om te schaatsen
De muzikant is tot stand gebracht om te musiceren.
De mens is tot stand gebracht om mens te zijn.
De hond is tot stand gebracht om hond te zijn… etc.

Mijn aandacht is er daarom bewust niet op gericht om mijn geest tot stilte te brengen. Ook ben ik bewust niet bezig met het zoeken naar de ruimte tussen 2 gedachten. Hoe bedenk je het! Alles wordt namelijk al waargeno-men door de stilte die ik feitelijk altijd al bèn. Door stilte te Zijn, heb ik het vermogen om beweging waar te nemen.
Ik ben net als jij als de oceaan en de beweging is er in de vorm van de golven… Waar veel mensen door worden gevangen, is dat, wat de golven voortstuwen, het gevolg van iets, zodanig, dat het vaak meer als een ach-tervolging lijkt dan op een vanuit plezier geleefd en ervaren spel.

Of ik dat nu wil of niet, ik kan er niets aan veranderen dat ik de stilte bèn. Ik kan zoeken wat ik wil en zodra ik stop met zoeken, kom ik terecht op de waarneming, dat ik de stilte ben… en het is de stilte die dat waarneemt.

Waarom ben ik hier…
Naast wat ik feitelijk ben, heeft mijn aanwezigheid hier ook weldegelijk een diep verscholen bedoeling, namelijk om verbeelding in zijn essentie te le-ren kennen. Met mijn verbeelding beschik ik namelijk over het vermogen om bewust leven te geven aan allerlei nu nog dode staten.

Ik creëer niets…
Ik schep helemaal niets…
en jij ook niet!
Ik schep niets, ik creëer niets, ik trek niets aan, ik ben hier louter om met mijn vermogen om te verbeelden, leven te geven aan nu nog dode staten.
De schepping, de volle creatie is al af, al sinds mensenheugenis. Alles wat er gecreëerd zou kunnen worden, is al gecreëerd… alles is er al, allang!
Ik en jij als mens, geef louter en alleen leven aan mogelijkheid, en dat doe ik vanuit de stilte die ik altijd al was. Dàt geeft leven aan beweging.

Wat mooi en fijn zou het zijn dat ook jij dit ontdekt, je hier bewust van wordt, door gewoon door je leven te wandelen en dit tot je door te laten dringen; simpelweg te Zijn, want het besef, bewust te Zijn, dat is IK BEN….

Dat is de stilte in mij, besef, bewustzijn, van alle inhoud.
Ik ben wat waarneemt, wat beseft, bewust is van… wat alles leven geeft.
Maar het is van belang, dat je dit gaat zien, gaat waarnemen en gaat be-seffen vanuit je diepste Zijn.

Stop maar met het zoeken naar stilte,
en met gericht zijn op de ruimte tussen 2 gedachten…

Alfabetsoep
Grappig gesteld is het vergelijkbaar met de in mijn jeugd op de markt ge-komen alfabetsoep. Mijn moeder maakte in de jaren 60 alfabetsoep, soep met vermicelli in de vorm van letters. Ik maakte woorden van de letters in de soep in mijn bord. Kortom, warme soep in een diep bord, met de opper-vlakte gevuld met vermicelliletters. Hier ontstond het spel, om er woorden van te maken.

Zie nu hier, dat de intentie om de stilte tussen mijn gedachten te vinden, me juist aanzet tot activiteit in plaats van tot stilte!
Het is als het vinden van de ruimte tussen de letters van mijn alfabetsoep.

Wat is nu het bijzondere?
IK BEN… de stilte.
Ik ben als de soep waar alle letters al in zitten. Ik hoef de soep niet te zoe-ken tussen de letters, maar de ruimte tussen de gedachten. Laat gedach-ten voortkomen uit de soep, dan hoor je de soep, waarmee je leven geeft aan de letters.
Ik ben… HET, wat leven geeft aan alles in mijn leven, ook aan dode staten!
Dit is waarom ik niets aantrek, niets schep en niets creëer.
Dit is waarom creatie, de volwaardige schepping, allang is afgerond en het mijn baan is hier om simpelweg leven te geven aan mijn leven hier met alles er in wat ik graag wil, zoals ik het wil.

Wees stil en WEET.
Ik ben… IK BEN… niet IK DOE, maar IK BEN…!

Zoek niet meer naar de stilte en tel ook niet langer je zegeningen of je ademhalingen. Dit is mijn en jouw speelveld, het veld, de soep, om te ont-dekken, te beseffen, bewust te worden, bewust bewustzijn te zijn.

Geniet van je reis.

Hans Oelen

 

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: