Orde, chaos, leven en dood

Iemand die de volmaaktheid zoekt, aanvaardt dat hij altijd met onzekerheid zal moeten leven en zich met regelmaat uit balans zal voelen. Is het in essentie niet de rol van de lerende mens, om altijd te wankelen, zonder ooit om te vallen?

Ons ego heeft een bloedhekel aan onvoorspelbaarheid, ondanks dat dit ons regelmatig veel goeds heeft gebracht. Denk maar eens aan al die onverwachte kansen en mogelijkheden die op ons pad kwamen of dat ons zomaar hulp werd aangeboden vanuit onbekende hoek of dat zich ideeën op-popten met waardevolle inspiraties.
Dat noem ik de natuurlijke georganiseerde manier van leven. Een leven wat ontstaat en stroomt vanuit ons innerlijke van waaruit zo het aardse leven van fase naar fase doorlopen.

Orde en chaos
Zo omvat het aardse bestaan zowel orde als chaos. Chaos maakt onderdeel uit van orde en orde maakt onderdeel uit van chaos. Ze bestaan zo dicht bij elkaar, dat ze niet scheidbaar zijn.
Kijk naar je eigen bestaan en kijk ook om je heen, wereldwijd en je zal zien dat nagenoeg iedereen vecht met deze elementen, orde en chaos.

Alles heeft de neiging om vanuit orde uiteen te vallen; ik woon in de Betuwe en wat in het voorjaar ordentelijk en georganiseerd fris en rijp is, verandert in chaos en gaat uiteindelijk rotten; wat jong was wordt oud en schrompelig en sterft uiteindelijk.
Zo is de dood misschien wel de grootste illusie, terwijl de dood tegelijkertijd één van de grootste staten van orde is en de angst voor- en de strijd van de stervelingen tegen de dood, heel echt is.

Eigenlijk weten wij als sterveling waarachtig niet wat de dood is, maar ondertussen jaagt het onbekende zoveel angst, rumoer en doemgedachten de wereld in, dat wij als de mensheid, de stervelingen, uit alle macht neigen het gevecht aan te gaan.

Ondertussen hebben de vechters, de strijdvaardige wereldherstellers, de door zichzelf benoemde zieners en wetenden, de podiumroepers, als degenen die zich gehoord willen voelen, er geen notie van, dat ze hetzelfde spel spelen als de politici, die wetten uitvaardigen om dwangmatig tegennatuurlijk de orde weer terug te willen brengen naar hoe het was, niet in de gaten hebbend, hoe enorm veel angst, chaos en wanorde ze hiermee aanrichten.
Een gevecht wat leidt tot nog meer chaos en wanorde, noodzakelijke wanorde en chaos, want er ontstaat vanuit dat gevecht, die weerstand… alleen maar nog meer chaos en onbegrip.

Ik heb echter geleerd en ervaren, dat het leven zich altijd van binnenuit georganiseerd heeft. Zoekend naar orde en organisatie, is binnen dus de plaats waar ik meerdere keren per dag mijn aandacht richt op het gewenste vervulde einde en vanuit waar ik mijn leven vorm leef; leven gevend aan dat wat ik van belang vind en me ondertussen dankbaar voelend voor dat wat er op mijn pad komt.

Voor de duidelijkheid: Beide groepen bestaan en vervullen waarde, zoals orde en chaos beide waarde vervullen op hun moment. Ik heb bewust gekozen voor dat wat voor mij als eigen en oorspronkelijk aanvoelt en bij mij past… organisatie vanuit de stilte, van binnen naar buiten.

Hans Oelen

Over Hans Oelen

Eigenaar, Senior-trainer en Mastercoach van Palaver en auteur van o.a. de boeken: * ZIJN...wat je wilt worden * Het nieuwe verkopen

Hartelijk dank voor je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: